اصطلاح فولاد برای آلیاژ های آهن که تا حدود 1.5 درصد کربن دارند و غالبا با فلزهای دیگر همراه اند بکار می رود. اصولا صنایع فولاد سازی به اقتضای فرآیند تولید خود و نیاز به مصرف آب در روند تولید محصول، در مجاورت منابع آب استقرار می یابند. آب در تولید فولاد نقش بسیار مهم و اساسی را ایفا می کند و اساسا فولاد بدون در نظر گرفتن عامل آب، امکان پذیر نیست. بررسی مصرف آب در این صنایع نشان می دهد که در مجموع بالغ بر 160 میلیون متر مکعب آب در هر سال، در صنایع فولاد کشور، مورد استفاده قرار می گیرد که نسبت به مصرف کل صنایع کشور رقمی حدود 17% را شامل می شود و این صنایع از نظر مصرف آب، در جایگاه سوم قرار دارند. در مراحل مختلف فرآیند تولید فولاد، مانند آهک پزی، گندله سازی، تولید و پرداخت شمش و همچنین عملیات خنک کاری، ریخته گری مداوم و واحدهای جنبی نظیر کارگاه تولید اکسیژن، لزوم بهره مندی از آب بسیار مبرم و ضروری است. آب مصرفی پس از رفع نیازهای این واحد صنعتی، کیفیت اولیه خود را از دست داده و به علت وجود زائداتی چون ذرات معلق، مواد محلول از جمله فلزات سنگین (غالبا آهن، کروم، سیانید، روی، کادمیوم و منگنز)، چربی و روغن و همچنین بالا رفتن دمای آب، عملا قابل استفاده مجدد نبوده و به اصطلاح تبدیل به فاضلاب می شود.
مشخصات نمونه ای از فاضلاب کارخانه فولاد
نحوه دفع پساب صنایع فولاد ممکن است در مناطق مختلف سیاست های زیست محیطی و بهداشتی متفاوتی را طلب نماید که این سیاست ها به کوهستانی بودن منطقه، جنس خاک، امکانات موجود، وضعیت آب های زیر زمینی و سطحی، نیاز منطقه ای به آب و غیره متفاوت باشد.
برچسب ها: فاضلاب صنایع فولاد، پساب صنایع فولاد، تصفیه فاضلاب صنایع فولاد، تصفیه پساب صنایع فولاد، فاضلاب کارخانه های تولید فولاد، آلاینده های صنایع ذوب فولاد، فاضلاب صنعتی کارخانه فولاد، فاضلاب بهداشتی کارخانه فولاد
جهت بازدید و مشاوره با کارشناسان شرکت تماس حاصل فرمایید.