صنعت تولید کمپوت و کنسرو بمنظور بالابردن عمر نگهداری میوه و سبزیجات و مواد غذایی و سهولت در جابجایی و نقل و انتقال آن به وجود آمده است.
این صنایع فصلی هستند. مراحل اصلی در فرآوری شامل موارد زیر می باشند:
1- آماده سازی مواد اولیه به وسیله پاک سازی کلی به منظور حذف خاک، مواد خارجی، میوه های خشک شده، حشرات و مواد شیمیایی باقیمانده
2- دسته بندی براساس رنگ و درجه رسیدگی میوه ها
3- ایجاد برش به منظور حذف قسمت های لکدار
4- پوست گیری و هسته گیری
5- شست و شو با مواد قلیایی رقیق
6- شستشو با فشار بالای آب به منظور حذف پوست میوه و قلیای اضافی
7- کنسروسازی و بسته بندی
ممکن است از میوه های خام پردازش شده حجم بالایی از زائدات جامد (گاهی تا 50%) تولید شود. روش های دفع آن ها شامل موارد زیر می باشد:
تخلیه به جریان تصفیه خانه می تواند سبب افزایش بار آلی تصفیه خانه تا 60% شود که این امر به علت فصلی بودن صنعت مطلوب نیست. حجم مایعات زائد تولیدی معادل با مقدار آب مصرفی منهای آب تلف شده در اثر تبخیر، نشت و آب موجود در محصول نهایی می باشد. جداسازی آب خنک کننده از فاضلاب باقیمانده به منظور کاهش اندازه تصفیه خانه سودمند است. قسمت عمده فاضلاب واحدهای کنسروسازی با منشا گیاهی منتج از عملیات مراحل: جداسازی، آماده سازی و بلانچینگ همراه با شستشوی کف سالن ها، انبار و دیگ ها و مخازن بوده که معمولا با توجه به نوع تولیدات دارای خصوصیات متفاوتی می باشند. ولی عمده عناصر آلاینده موجود در فاضلاب، مواد آلی و نیز مواد معلق شناور می باشد.
مشخصات فاضلاب حاصل از فرآوری میوه
از روش هایی که کاربرد فراوانی در تصفیه فاضلاب صنایع کمپوت و کنسرو دارد، می توان به استفاده از روش ته نشینی شیمیایی به همراه سایر روش های تصفیه جهت تنظیم PH و کاهش غلظت جامدات در فاضلاب این واحدها اشاره نمود. استفاده از روش های بیولوژیکی باتوجه به فصلی بودن تولیدات این گونه واحدها، علیرغم بازدهی بسیار مناسب، از کاربرد کمتری برخوردار می باشد.
شرکت بیسوکو (BSOCO) در زمینه تصفیه آب و فاضلاب کارخانه های کمپوت و کنسروسازی فعالیت دارد، جهت کسب مشاوره و بازدید با ما تماس حاصل فرمایید.