فاضلاب صنایع نساجی

4 / 10
از 1 کاربر

صنعت نساجی، برای تولید پارچه های مختلف طیف وسیعی از انواع الیاف طبیعی و مصنوعی به کار گرفته می شود. در این صنعت فرآیندها و عملیات شیمیایی مختلفی در مورد مواد به کار گرفته می شود. صنایع نساجی به علت تنوع روش های تولید، رنگ و مواد شیمیایی مصرفی، فاضلاب هایی با کیفیت و کمیت متفاوت تولید می کنند و به همین جهت در میان انواع فاضلاب های صنعتی در فرآیند تصفیه دارای پیچیدگی های خاصی اند. فرآیند های رنگرزی و تکمیل با ورود مواد رنگ زا به فاضلاب، عمده ترین و مهم ترین عامل آلودگی در فاضلاب صنایع نساجی محسوب می شوند. در صورت عدم تصفیه فاضلاب نساجی، مواد رنگی به طور مستقیم به محیط زیست راه می یابند و آثار نامطلوبی بر جای می گذارند. میزان مصرف آب در صنایع نساجی و رنگرزی بین 25 تا 250 مترمکعب به ازای هر تن محصول (با توجه به نوع فرآیند تولید) است، بنابراین می توان گفت که صنایع نساجی از جمله بزرگترین صنایع مصرف کننده آب اند و در نتیجه فاضلاب زیادی تولید می کنند. در فاضلاب خروجی از این صنعت غلظت COD، BOD و TDS بالا و بسیار قلیایی است.

این صنعت در بخش های تولید بخار  در دیگ های بخار، به عنوان خنک کننده، شستشوی مواد اولیه، مصارف شرب و بهداشت کارکنان، شستشوی دستگاه های آهار، چاپ و رنگرزی، شستشوی پارچه بعد از هر مرحله از عملیات، تهیه محلول های مصرفی در مراحل آهارزنی، آهارگیری، سفیدگری، شستشو و مراحل دیگر، آب مصرف می کند. حجم آب مصرفی برای فرآیند های مختلف نساجی در جدول زیر درج شده است:

میزان تولید فاضلاب در صنایع نساجی

جریان حجمی و کمیت پساب های نساجی تابع نوع تولید و روش رنگرزی، کیفیت مواد اولیه و کیفیت محصول تولید شده است. در صنعت نساجی، به ازای رنگرزی و تکمیل هر کیلو الیاف، در حدود 30 تا 60 لیتر پساب تولید می شود. در واحد های مختلف صنایع نساجی، پسماند هایی با کیفیت متفاوت تولید می شود که آلاینده های مهم این واحد ها به قرار زیر است:

آنالیزهای شیمیایی فاضلاب تولیدی در کارخانه نساجی متداول در جدول ذیل آورده شده است.

روش های تصفیه فاضلاب صنایع نساجی

فرآیندهای تصفیه زیستی عموما برای حذف BOD5 و جامدات معلق موثر است اما برای حذف رنگ از این فاضلاب ها کارایی زیادی ندارند، زیرا ترکیبات رنگی دارای ساختارهای مقاوم و پیچیده ای اند که باعث می شود سرعت تجزیه زیستی رنگ ها به آهستگی صورت گیرد.

متداول ترین روش های حذف رنگ از فاضلاب نساجی شامل روش های فیزیکی-شیمیایی، نظیر انعقاد و لخته سازی، تصفیه با معرف فنتون، فوتواکسایش، جذب سطحی، ازن زنی، اسمز معکوس، استفاده از فیلترهای غشایی و اکسایش پیشرفته اند. هر کدام از این روش ها دارای مزایا و معایبی در حذف رنگ از فاضلاب هستند. استفاده از روش های نانو، کربن فعال، اسمز معکوس، الکتروشیمی، تبادل یونی، غشاهای نانوصافش، و ازن زنی و دیگر روش های به دلیل مشکلات عملیاتی و هزینه بر بودنشان، علیرغم بازدهی بالا در حذف آلاینده ها در تصفیه فاضلاب نساجی چندان مرسوم نیستند.

جهت بازدید از تصفیه خانه و ارائه پیشنهاد و مشاوره از طرف کارشناسان شرکت بیسوکو با ما تماس بگیرید.

برچسب ها: فاضلاب صنایع نساجی، صنایع نساجی، تصفیه فاضلاب صنایع نساجی، تصفیه خانه نساجی، صنایع نساجی و رنگرزی، فاضلاب صنایع رنگرزی، تصفیه فاضلاب رنگرزی، پساب نساجی، تصفیه پساب نساجی، فاضلاب رنگ و رزین، پساب رنگ و رزین، تصفیه فاضلاب نساجی

عنوان نظر :
نام شما :
ایمیل :